Spis Elsk Lev!

Veganisme – en introduksjon

Veganisme er i dag et velkjent begrep for de fleste. En gang i tiden var veganisme forbeholdt fredselskende hippier, og ble ikke tatt særlig seriøst. I dag er interessen for en totalt dyre-fri diett og livsstil på sitt aller høyeste. Mange kjendiser har kastet seg på veganer-bølgen, hvilket gir mye inspirasjon til oss dødelige. I Norge er veganisme nå også godkjent som et eget livssyn. Veganisme blir benyttet om både de som ikke spiser animalsk føde, samt om de som har en filosofi der de avviser at dyr kan betraktes som en vare eller et produkt. Veganere fremmer en tanke om respekt for alt levende. Altså blir både de som følger dietten, filosofien eller begge deler, kalt veganere. Veganere som følger dietten avstår fra alle typer animalske produkter, det vil si ikke bare kjøtt, men også egg, melkeprodukter og andre animalske næringsmidler. Begrepet etiske veganere blir ofte brukt om de som også følger filosofien, og de benytter ikke animalske produkter til noe formål. Dette innebærer for eksempel at de ikke bruker lær, ull eller animalsk sminke. Miljørettet veganisme er et begrep som omfatter de veganerne som har som sentral tanke at industrielt dyrehold er skadelig for miljøet og ikke bærekraftig.

Hvorfor velge veganisme?

Det første og mest sentrale argumentet er at denne livsstilen er til fordel for dyrelivet. Dette er selvfølgelig ikke den eneste fordelen med å velge et liv som veganer, men det er ofte dette som er grunnen bak livsstilsendringen til mange. Å unngå animalske produkter er en av de mest åpenbare måtene du kan ta et klart og tydelig standpunkt mot dyremishandling på. Et annet veldig godt argument er at denne livsstilen er utrolig sunn. Mange velger derfor å gå denne veien av helsemessige årsaker. Blant annet er mer energi og vakrere hud to eksempler på de mange helsegevinstene man oppnår som veganer. Et plantebasert kosthold har blant annet et lavt fettinnhold og et høyt innhold av antioksidanter, hvilket reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes og kreft. Som tidligere nevnt er miljøet en viktig faktor – en av tingene du kan gjøre for å redusere karbonutslippene dine er å unngå alle animalske produkter. Veganisme er en bærekraftig filosofi for planeten, og en bærekraftig måte å brødfø menneskeheten på.

Hva må du vite før du velger veganisme?

Vitamin B12 er et svært viktig vitamin, og finnes nesten bare i animalske produkter, så her lønner det seg phold og et høyt innhold av antiitamin, som nesten g karsykdommer, overvekt, diabetes og kreft.nnhold og et høyt innhold av antiå finne gode alternative B12-kilder eller ta et vitamintilskudd. Miso og tang/sjøgress er for eksempel kilder til vitamin B12, og skal visstnok inneholde store mengder. Imidlertid er ikke disse produktene helt pålitelige kilder til vitaminet fordi mengden av vitamin B12 avhenger av typen av behandlingen den aktuelle matvaren gjennomgår. Ta et kosttilskudd, så unngår du problemer med blant annet tretthet, slapphet, forstoppelse og depresjon. Det kan være at du må ta et jerntilskudd også. Gode veganske kilder til jern er belgfrukter, solsikkefrø, tørkede rosiner og mørke, grønne blader. Pass på at du får i deg nok. Vær forberedt på at venner og familie kan stille mange spørsmål. Dersom du vil unngå konflikt, kan det være lurt at du poengterer at du er veganer fordi det passer for akkurat deg – etiske valg er ofte sensitive. Og så må du finne nye kilder til protein. De beste kildene til veganprotein er naturlig soya, linser og bønner. Det er veldig viktig at du ikke erstatter animalske produkter med søppel- og hurtigmat! Å bli veganer tar litt tid, så vær tålmodig, og gjør overgangen gradvis.

Privacy Policy