Spis Elsk Lev!

Raw food – føl deg fantastisk med rå mat

noodles-1631935_640Raw food, eller på godt norsk “rå mat”, er et begrep som omfatter flere ulike dietter, som alle baserer seg på bruk av utelukkende det som kalles rå eller “levende” mat. Felles for de ulike diettene er at maten ikke skal varmes opp til mer enn 42 grader før den spises. Dette er på grunn av at viktige enzymer i maten ødelegges dersom maten behandles på høyere varme. Enzymene er altså levende og på sitt mest næringsrike i rå, ubehandlet tilstand. Disse enzymene beskytter mot kronisk sykdom og hjelper fordøyelsen. Enkelte hevder også at det dannes giftstoffer i kokt og stekt mat, som du unngår ved en rå diett. Som en konsekvens av dette har mange som benytter rå mat opplevd en bedring når det kommer til hodepine, allergier, artrose og diabetes. Vi har faktisk blitt så vant med kjapp, velsmakende og kunstig mat at vi kanskje har glemt litt hvordan naturlig, næringsrik mat smaker. Mye av den ferdigproduserte maten vi finner i butikken i dag, inneholder store mengder salt og andre tilsetningsstoffer, som ikke er bra for oss. Så la ovnen få en pause, og spis mer levende mat!

Er det vanskelig å starte opp en rå diett?

Som nevnt, har moderne mennesker blitt vant til mye salt, sukker og krydder i matlagingen, og du vil nok savne disse smakene i starten. Dessuten vil du oppleve et skikkelig søtsug. Det er ikke enkelt å ha en brå overgang til en 100 % rå diett, særlig ikke uten hjelp fra en ernæringsekspert, så en gradvis overgang er nok gunstig. Straks du venner deg av med de kunstige stoffene hver dag, vil du gradvis lære deg å sette pris på smaken av søte frukter og smakfulle grønnsaker. Bare det å endre halvparten av matinntaket ditt til rå mat kan utgjøre store helsegevinster. Start med noe enkelt, som for eksempel å bytte ut den vanlige frokosten din med sesongens friske frukter.

Hva er god rå mat?

Tenk ukokt, ubehandlet, og gjerne organisk mat. Grunnsteinen i en rå diett består ofte av frisk frukt, grønnsaker og nøtter. Rå mat trenger ikke bare bestå av sushi, du kan også spise retter som carpaccio og tartar. Maten skal altså ikke varmes opp over 42 grader, men husk at du kan være veldig kreativ med blenderen din! Det kan nok lønne seg å ta en liten vårrengjøring både i skapet, tankegangen og matkunnskapene dine. Skal du benytte en diett med mye rå mat er det enkelte ting det er svært viktig at du husker. Fordi enkelte rå matvarer kan forårsake sykdom, må du vaske råvarene grundig og passe ekstra nøye på matvarer som bringebær, salat og fruktjuicer. På grunn av risikoen for matforgiftning, er det en del som vil fraråde en rå diett for gravide, små barn eller for personer med lavt immunforsvar.

Hvordan skal jeg kunne spise så store mengder frukt?

I starten kan det være litt vanskelig å venne seg til å spise så store mengder frukt og grønnsaker, og mange sliter med å få i seg nok næring i begynnelsen av en rå diett. Dette er fordi vi er vant til store mengder kalorier fra kokt og behandlet mat. Siden frukt har mer kalorier enn grønnsaker, blir det derfor en naturlig konsekvens at kostholdet i store deler består av frukt. Du må for øvrig passe på at du balanserer med grønt, som gir deg mer mineraler. Det tar litt tid å komme i gang, men det er stor helsegevinst i rå mat, husk Thorbjørn Egners herlige klassiker “Grønnsakspisersang”!

Privacy Policy