Spis Elsk Lev!

Sunt fett vs. usunt fett

Det er en hel del misforståelser som hersker når det kommer til fett. I mange år var fett helt fy-fy, og mange gjorde sitt aller beste for å kutte ut fett helt fra kostholdet. Vi byttet ut fettet med matvarer med lavt fettinnhold, eller helt uten fett. Problemet er at dette slett ikke gjorde oss sunnere – antageligvis fordi vi kuttet ut både sunt fett og usunt fett fra kosten. Faktum er at kroppen din har behov for en viss mengde fett fra maten du spiser. Det er en viktig kilde til energi, og det hjelper deg med opptaket av enkelte vitaminer og mineraler. Fett er nødvendig når kroppen din danner nye celler. Men det er for øvrig helt riktig at noen typer fett er bedre enn andre. Enumettet og flerumettet fett er sunne typer fett. Industriprodusert transfett er svært dårlig for deg, mens mettet fett havner et sted midt i mellom. Les videre for viktig fakta om fett, samt noen tips om produkter med fett du bør spise.

Hva er fett?

Fett er en god kilde til energi; et gram fett inneholder 9 kalorier. Fett er satt sammen av byggeklosser som kalles fettsyrer, og disse er klassifisert som mettet, enumettet eller flerumettet, avhengig av den kjemiske strukturen. Alle typer fett inneholder like mye kalorier, helt uavhengig av hvor fettet kommer fra eller hvilken type fett det er, så for mye fett kan selvsagt føre til vektøkning. Men, som nevnt bør fett inngå i en sunn diett. Kvinner bør spise ca. 70 gram fett daglig, mens menn bør spise rundt 95 gram daglig.

Fett du bør unngå

Det er transfett som er “verst i klassen”. Transfett er et biprodukt av en prosess kalt hydrogenering, som brukes til å omdanne sunne oljer til faste stoffer, hvilket hindrer dem fra å bli harske. Transfett finnes også naturlig i kjøtt og meieriprodukter, men i små mengder. Tidligere var transfett hovedsakelig å finne i faste margariner og vegetabilsk fett. I dag finner du transfett i enkelte bakervarer og i hurtigmatprodukter. Transfett øker mengden skadelig kolesterol i blodet, og kan også føre til betennelser, som igjen er knyttet blant annet til hjertesykdom og diabetes. Som nevnt havner mettet fett litt midt i mellom, og det kan være en grei regel at maks 20 gram av kvinners daglige fettinntak er mettet fett, 30 gram for menn.

Superfett

Gode fettstoffer kan forbedre kolesterolnivået i blodet, redusere risikoen for hjertesykdom, samt redusere insulinnivået og blodsukkeret. Omega-3-fettsyrer er særlig gunstig for hjernen og humøret. Gode typer fett kommer hovedsakelig fra grønnsaker, nøtter, frø og fisk. Sunt fett er flytende ved romtemperatur, ikke fast. Når du dypper brød i olivenolje, når du er på ferie ved Middelhavet, får du i deg for det meste enumettet fett. Gode kilder til enumettet fett er avocado, oliven, nøtter og solsikkeolje. Flerumettet fett er essensielle fettsyrer, hvilket vil si at de er nødvendige for kroppen din for en naturlig funksjon. Kroppen kan ikke danne disse selv, så de må tilføres gjennom kosten. Gode kilder til flerumettet fett er valnøtter, soyamelk, tofu, og fiskene laks, makrell, ørret og sardiner. Omega-3-fettsyrer er kjent for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og slag, men de har også en blodtrykkreduserende effekt og kan hjelpe pasienter med leddgikt. Det kan derimot lønne seg å ha et skarpt øye om du skal handle importert olivenolje, da en del av disse er en blanding av olivenolje og andre, billigere oljer. Det du bør holde utkikk etter er “AOC”-logoen fra Frankrike, “DOP”-logoen fra Italia, og “DO”-logoen fra Spania. Da kan du være sikker på at du får ekte vare.

Privacy Policy