Spis Elsk Lev!

Introduksjon til supermat

Begrepet “superfoods”, eller på godt norsk ”supermat”, er nok i første rekke et markedsføringsbegrep. Supermat er matprodukter man tenker seg har særlig høyt næringsinnhold, og at disse produktene som en konsekvens av dette har en gunstig helseeffekt. Det er spesielt matvarer med et høyt innhold av antioksidanter som kalles supermat. Men det er viktig å huske på at dette ikke er et beskyttet begrep, og at mye mat fort kan få denne betegnelsen. Derfor har EU bestemt at matforpakninger ikke kan hevde helsegevinst dersom dette ikke er vitenskapelig bevist. Når det er sagt betyr det ikke at supermat ikke er helt supert i en balansert diett, og enkelte matvarer er mye bedre for deg enn andre.

Hva er supermat?

Supermat er for det meste plantebasert mat. Blåbær, laks og acaibær er noen eksempler på varer som ofte får denne betegnelsen. Supermat har ofte høyt innhold av vitaminer og mineraler som kan hjelpe oss å styrke immunforsvaret, og noen hevder også at forlenget liv er en av fordelene. Som nevnt inneholder mange supermatvarer høyt innhold av antioksidanter, som er kjent for å forebygge kreft. Andre supermatvarer har et høyt innhold av sunne fettsyrer, som har en positiv effekt på hjertet og blodomløp, mens andre igjen har høyt innhold av fiber, som kan motvirke diabetes, og er med på å regulere fordøyelsen.

Eksempler

Blåbær havner ofte på toppen av listen over supermat. Dette fordi de herlige blå bærene har et høyt innhold av både vitaminer, fiber og flavonoider. Sistnevnte har vist seg effektivt ved forebygging av hjerte- og karsykdommer. Det har også vist seg at flavonoider kan senke blodtrykket, og gjøre at du slapper mer av, både fysisk og psykisk. Det er ikke bare blåbær som inneholder dette superstoffet – blant annet kan tranebær og jordbær gjøre samme nytten. Kiwi er en annen frukt som ofte går under kategorien supermat. Dette er fordi kiwi har et høyt innhold av C-vitamin samt et høyt innhold av antioksidanter. Mindre kjent er det kanskje at kiwi inneholder serotonin, og kan hjelpe deg med å sove bedre om natten. Bønner er også veldig populære. De er nemlig en god proteinkilde med lavt fettinnhold. Nøtter og frø vil også dukke opp på de fleste lister over supermat. Nøtter har et særlig høyt innhold av sunne fettstoffer, men det høye kaloriinnholdet kan virke avskrekkende på mange. Grønnkål, spinat og brokkoli er supermat som har høyt innhold av blant annet vitamin A, samt fiber. Sardiner, laks og makrell er ”superfisker” som har et særlig høyt innhold av omega 3, som igjen er kjent for forebygging av hjertesykdommer.

Mindre kjent supermat du bør kjenne til

Det er selvsagt flere “supermatprodukter” enn blåbær og laks, og i et godt kosthold er variasjon det beste. Her følger en rekke produkter det er verdt å ta en titt på for deg som vil ha et sunt og variert kosthold. Gojibær er helt supert! Med et høyt innhold av C-vitamin er disse syrlig oransje-røde bærene fra Tibet kjent for å styrke immunforsvaret. Kakao går faktisk også som supermat. Du kan nyte sjokolade med god samvittighet, for kakaopulver er svært rikt på antioksidanter. Men pass på at du velger en rå type kakao, som ikke er behandlet. Tang er supermat, full av omega 3 og viktige mineraler, blant annet sink. En enkel måte å benytte mer tang i dietten på, er å bruke den typen tang man bruker til sushi, og rulle denne rundt litt fullkornsris og grønnsaker – og vips så har du en herlig supermat-lunsj.

Privacy Policy